Elossa 24h -sarja kertoo tavallisten suomalaisten koskettavia tarinoita terveydenhuollon parissa  kellon ympäri. Yle TV1:ssä kahdeksan uutta jaksoa nähdään 28.3.–4.4.2021. Yle Areenassa kaikki uudet jaksot ovat katsottavissa 28.3. alkaen.

Dokumentaarinen ohjelmasarja Elossa 24h on tällä kaudella kuvattu poikkeusoloissa COVID-19-pandemiasta johtuen. Ohjelma näyttää, miten – poikkeusoloissakin – meitä suomalaisia hoidetaan ja pidetään elossa vuorokauden jokaisena tuntina. Sarja on toteutettu turvallisuus huomioiden ainutlaatuisessa yhteistyössä sairaaloiden kanssa. 

Sarjan viides tuotantokausi kuvattiin poikkeuksellisen laajasti eri puolella Suomea. Nelisenkymmentä kameraryhmää taltioi marraskuussa 2020 sarjaa 20 suomalaisessa kaupungissa ja 25 eri hoitoyksikössä. Mukana ovat Suomen yliopistosairaaloista Helsingin ja Uudenmaan HUS, Tampereen TAYS, Turun TYKS ja Oulun OYS, ensihoidon FinnHEMS-yksikkö Turussa sekä erilaiset yksiköt mm. Lappeenrannassa, Lahdessa, Kotkassa, Kokkolassa, Hämeenlinnassa, Kilpisjärvellä, Savonlinnassa, Rovaniemellä ja Jyväskylässä.

Kauden starttaa 28.3. erikoisjakso ensihoidosta

Viides tuotantokausi käynnistyy erikoisjaksolla Ratkaiseva tunti. Siinä seurataan ensihoidon ammattilaisia, jotka kutsutaan tehtävään silloin, kun tavallinen apu ei riitä. Päärooleissa ovat Rajavartiolaitoksen ensihoitaja Mikko Terho ja Puolustusvoimien ensihoidon ylilääkäri Juha Kuosmanen

Loput seitsemän jaksoa kertovat tositarinoita ihmisistä terveydenhuollon parissa. Mukana on hoitajia, lääkäreitä ja potilaita elämän eri vaiheissa. 

Potilaina lapsia ja nuoria

Kauden aikana lapsipotilaina nähdään kaksi hellyyttävää nelivuotiasta. Toinen heistä, Vilja, saapuu Kaustiselta Uuteen lastensairaalaan Helsinkiin, jossa hänelle tehdään harvinainen ja massiivinen keskikasvo-osteotomia. Viljan kalloa laajennetaan asentamalla kalloon metallinen venytyslaite. Kahden yliopistosairaalan yhteistyönä tehtävän leikkauksen kirurgeina toimivat lastenkirurgi Willy Serlo OYSista ja plastiikkakirurgi Junnu Leikola HUSista. 

Nessu, 4, puolestaan saa Tampereen yliopistollisessa sairaalassa peukalon. Se tehdään hänen etusormestaan. Uusi sormi helpottaa Nessun arkea, pyörän ohjaamista ja sählymailan pitämistä.

Tällä kaudella keskitytään myös nuorten kohtaamiin sairauksiin ja traumoihin. Lappeenrantalaisella Sandralla diagnosoitiin MS-tauti, jota hän ei aluksi halunnut paljastaa edes ystävilleen. Touretten syndrooma herättää paljon ennakkoluuloja, mutta turkulainen Katariina, 19, haluaa jakaa siitä tietoa. 

Jääkiekkoilija Taavi Vartiainen, 26,  kertoo kamppailustaan kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa. Hämeenlinnassa asuva Anne, 26, joutui lähisuhdeväkivallan uhriksi. Hänellä on aivovamma, joka muutti tulevaisuudennäkymät täysin.

Ainutlaatuista ammattitaitoa ja tinkimätöntä asennetta

Terveydenhoidon ammattilaisilla on jälleen tärkeä rooli sarjassa. Sarjaa kuvattiin muun muassa Kanta-Hämeen keskussairaalan koronayksikössä, Kilpisjärvellä, jossa seurataan terveydenhoitaja Paula Keski-Kujalan työpäivää, ja Oulussa, jossa ensihoitoyksikön ensihoitaja Leevi, 21, saa hälytyksen ketjukolarin ja työmaalla sairauskohtauksen saaneen miehen hoitotehtäviin. 

Uusissa jaksoissa päästään seuraamaan myös vaativia leikkauksia. Tyksissä Turussa oripääläistä Kirsiä, 47, ja hänen perhettään jännittää Kirsin näköhermoja painavan aivokasvaimen edessä oleva leikkaus. Maurilla, 59, on harvinainen nielemishäiriö. Häntä hoidetaan pikkutarkalla POEM-leikkauksella joka sisältää riskejä. 

Elossa 24h -sarjan aiemmat neljä, vuosina 2017–2020 esitetyt kaudet, ovat olleet palkittuja katsojamenestyksiä. Ohjelma on saanut jo kolme Kultaista Venlaa: vuosina 2017 ja 2019 se palkittiin parhaana seurantarealityohjelmana ja vuonna 2018 parhaana uutis-, ajankohtais- ja asiaohjelmana. Myös sarjan neljäs tuotantokausi on ehdolla vuoden 2020 parhaan seurantarealityn Kultaisen Venlan saajaksi.

Elossa 24h – 5. Kausi Yle Areenassa 28.3.2021 ja Yle TV1:ssä 28.3.–4.4. klo 20.00

Terms & Conditions | Privacy Notice

©Copyright ITV Studios 2020. All rights reserved